foto Frans Kup
Navigatie Home Acties Restauratie Links

„Een voortreffelijk werk, dat niets te wensen overlaat”, zo werd het eerste opus in de pers beoordeeld dat orgelmaker Henricus Dominicus Lindsen (*1796 Bemmel-1860 Utrecht) rond 1831 had vervaardigd voor de St.-Bartholomæuskerk in Beek. Lindsen was erin geslaagd in het Beekse orgel het speelse en elegante van de orgels van zijn leermeester Abraham Meere te verbinden met eigentijdse romantische natuurlijke eenvoud.
Het instrument kende daarna letterlijk en figuurlijk een 'bewogen' geschiedenis.
De firma Franssen uit Roermond verplaatste het orgel naar de oostzijde van de kerk toen in 1892 door een flinke uitbreiding het koor en het altaar aan de westzijde moesten komen te liggen. Ingrijpend was de ontmanteling van het orgel in de herfst van 1944 door de Nijmeegse orgelfirma Nöhren, die het veilig opsloeg in de kelders van zijn werkplaats.
In 1952 werd het orgel herplaatst in de herstelde kerk door Verschueren Orgelbouw.
foto Frans Kup In 1973 werd een omvattende restauratie afgerond die uitgevoerd was door dezelfde firma.
Het instrument omvat 20 registers op 2 manualen en pedaal.
Het fraaie orgel trekt sinds de restauratie veel belangstelling via cd's, radiouitzendingen en bij een tweetal van de jaarlijkse concerten van Concertserie Beek.

Dispositie van het orgel

Hoofdwerk: (C-f3)
Bourdon 16  Prestant 8   Holpijp 8   Octaaf 4   Fluit 4
Quint 3   Octaaf 2    Mixtuur 3-4 st.   Cornet 3 st.   Trompet 8
Nevenwerk: (C-f3)
Bourdon 8   Prestant 4   Fluitdoes 4   Fluit 2   Nachthoorn 1   Tremulant
Pedaal: (C-d1)
Subbas 16   Gemshoorn 8   Octaaf 4   Octaaf 2   Fagot 16


Musica Religiosa Italiana

Het Lindsen-orgel is op cd te beluisteren met fraaie belcanto-muziek uit Italië. Onder de titel Musica Religiosa Italiana 800-1850 brengen de sopraan Nienke Oostenrijk en organist Cor van Wageningen een schitterend programma met werken van onder anderen Rossini, Bellini, Donizetti en Cherubini.
Het Lindsen-orgel uit 1831 wordt op bijzondere wijze belicht als begeleidings- en als solo-instrument.
Musica Religiosa ..."Een uitstekende opname [...] in de orgelwerken brengen dramatische sequenzen en adembenemende cadensen de luisteraar regelrecht naar het operatheater. [...] Oostenrijk klinkt als een engel. Van Wageningen weet de elegantie van het orgel mooi te treffen...".
(Klassiek Zaken 2004/2)

De cd (Toccata TRR 99010) is verkrijgbaar via de Klassieke Vakhandel.