Concertserie Beek - Sint-Bartholomaeuskerk - Beek bij Nijmegen
Venetië
PARADISO TERRESTRE
Water, Wind, Vuur en Aarde
als rode draad door het oeuvre van Vivaldi

Capriola di Gioia in uitgebreide bezetting
Amaryllis Dieltiens, sopraan
Bart Naessens – klavecimbel & muzikale leiding

zaterdag 24 oktober 2020, 17:00-18:00 en 20:00-21:00 uur
Maximaal 100 bezoekers per concert worden toegelaten
Wijzigingen voorbehouden

Met luid tromgeroffel kondigde de Venetiaanse natuur de komst van een grootse barokke vernieuwer aan. Op 4 maart 1678 werd Antonio Lucio Vivaldi tijdens een aardbeving geboren als zoon van Giovanni Battista Vivaldi (professioneel vioolspeler en een van de oprichters van Sovvegno dei musicisti di Santa Cecilia) en Camilla Calicchio. Al op heel jonge leeftijd verkende Antonio samen met zijn vader de geheimen van het vioolspelen en wist hij daardoor een enorme kennis en kunde te ontwikkelen. In 1704 werd de jonge (roodharige) Antonio tot priester gewijd (Il Prete Rosso) en door zijn slechte gezondheid vrijgesteld van het opdragen van missen en gedetacheerd als Maestro di violino aan het Conservatorio dell’ Ospedale della Pietà. Daar was hij verantwoordelijk voor de muzikale opleiding van de vrouwelijke weeskinderen. Het grootste deel van zijn oeuvre schreef hij in functie van deze meisjes waarmee hij als leider van het gerenommeerde koor en orkest van de Ospedale doorheen de jaren naam en faam verwierf.
Ook als opera-componist verwierf hij een enorme reputatie en wist hij maar liefst 94 opera’s op zijn palmares te plaatsen. Vivaldi’s muziek is op en top barokmuziek, maar hij wordt terecht gezien als een vernieuwer binnen het genre. Hij hanteerde een duidelijke, transparante componeerstijl waarbij hij de complexe polyfone structuren op een zeer intelligente manier wist te vereenvoudigen. Daarenboven had hij een onuitputtelijke inspiratie voor nieuwe themata en melodieën. Heel belangrijk is dat zijn muziek daardoor een zeer breed publiek wist te bereiken.
De vele verwijzingen in zijn oeuvre naar de natuur en zijn vele verklankingen van taferelen en tekstuele inspiraties zorgen er voor dat we hem als een vroege romanticus en zelfs impressionist kunnen beschouwen. Onder de noemer Paradiso Terrestre wil Capriola di Gioia het oeuvre van Vivaldi exploreren vanuit deze natuurs-invalshoek. De 4 elementen (Water – Wind – Vuur – Aarde) dienen daarvoor als rode draad door de productie.

Toegang
€ 25,00 + € 1,50 transactiekosten. Kaarten zijn alleen online te bestellen.


Volgend concert